Kazachse Beshbarmak

Kazachse Beshbarmak

Gemiddeld
Hoofdgerechten
200 min
4 personen

Beshbarmak is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in Kazachstan, een land in Centraal-Azië. Dit hartverwarmende gerecht, waarvan de naam letterlijk "vijf vingers" betekent "beshbarmak", is een verwijzing naar de manier waarop het gerecht wordt gegeten, namelijk met de handen.

De geschiedenis van beshbarmak gaat vele eeuwen terug en is nauw verweven met de nomadische levensstijl van de Kazachse bevolking. In het verleden waren Kazachs voornamelijk nomaden die zich verplaatsten met hun vee, zoals schapen, runderen en paarden. Beshbarmak was een voedzaam gerecht dat gemakkelijk kon worden bereid tijdens hun reizen over de uitgestrekte Kazachse steppen.

De basis van beshbarmak bestaat uit eenvoudige ingrediënten, maar het vereist zorgvuldige bereiding en aandacht voor detail. Het hoofdingrediënt is mager vlees, meestal lam of rundvlees, dat wordt bereid tot het mals en sappig is. Dit vlees wordt vervolgens geserveerd op een bed van brede platte noedels of pastavellen, die met de hand worden gemaakt en "tzhaya" worden genoemd. Het gerecht wordt vaak aangevuld met uien, kruiden en soms aardappelen.

Wat beshbarmak echt bijzonder maakt, is de manier waarop het wordt gegeten. Traditioneel wordt het gerecht op een groot dienblad geserveerd en gedeeld door de familie of gemeenschap. Gasten verzamelen zich rond het dienblad en eten met hun handen, omdat dit de "vijf vingers" vertegenwoordigt. Deze informele manier van samen eten bevordert een gevoel van verbondenheid en samenhorigheid.

Het is niet alleen een maaltijd, maar een ervaring die je meeneemt op een reis door de Kazachse cultuur, waar gastvrijheid en samenhorigheid centraal staan. Hoewel de levensstijl van Kazachs in de moderne tijd is geëvolueerd en velen zich hebben gevestigd in steden, blijft beshbarmak een geliefd gerecht dat wordt geassocieerd met de rijke culinaire en culturele erfenis van Kazachstan.

Ingrediënten

Stappen

1

Snij het rundvlees in grove stukken en een ui in halve ringen.

2

Doe het vlees samen met de ui, bouillonblokjes in een ruime pan en voeg water toe totdat alles onderstaat. Breng aan de kook en laat vervolgens 2,5 uur zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Haal regelmatig de vette schuimlaag uit de pan.

3

Maak ondertussen de pastavellen klop hiervoor de eieren los en mix dit samen met 400 gram bloem. Voeg het zout toe en daarna langzaam het water terwijl je kneed. Voeg eventueel extra bloem en/of water toe zodat er een stevig soepel deeg ontstaat.

4

Rol het deeg vervolgens in plasticfolie en laat dit 20-30 minuten rusten buiten de koelkast. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunnen plak. Snij het deeg in vierkantjes van ongeveer 10 x 10 cm, zorg dat het deeg bedekt blijft met een dun laagje bloem. Laat ze vervolgens op je werkblad liggen voor een paar minuten zodat de vellen een klein beetje uitdroogt.

5

Snij ondertussen het tweede ui in halve ringen. Haal het vlees uit de bouillon en en trek dit met behulp van twee vorken uit elkaar.

6

Breng de bouillon extra op smaak met een snuf zout en kook hierin de pastavellen totdat deze gaar zijn, dit duurt ongeveer 7-8 minuten. Haal de pasta vervolgens uit de pan.

7

Gebruik 500 ml bouillon en doe dit in een steelpan, doe het vlees terug in de overige bouillon. Voeg de ui, laurier, zout en peper toe aan de steelpan en breng aan de kook voor ongeveer 5-8 minuten. Maak een papje van 1 el bloem en een beetje water en voeg dit langzaam beetje bij beetje toe totdat er een saus ontstaat.

8

Hak ondertussen de peterselie fijn en snij de lente-ui in dunne ringen. Leg de pastavellen op een groot bord en schaal, schep hier overheen het vlees en bedek als laatste met de saus. Garneer met de lente-ui en gehakte peterselie. Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld gegrilde groente, een frisse salade of couscous, нас өтеулі болсын! nas ötewli bolsın! Laat het je goed smaken!

Tips & Tricks

Geen zin om zelf pastavellen te maken? Gebruik dan gewoon kant en klare lasagnevellen uit de supermarkt!

Dit gerecht is erg lekker samen met ons recept vegetarische Marokkaanse couscous met gegrilde groente of serveer het met Libanese tabbouleh, de Griekse Goriatiki of Bulgaarse Shopska salade!

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

Reactie plaatsen.

Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Meer Recepten