Franse Boeuf Bourguignon

Franse Boeuf Bourguignon

Makkelijk
Hoofdgerechten
240 min
4

Boeuf Bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne genaamd, is een heerlijke Franse stoofschotel. De naam betekent simpelweg 'Rund op zijn Bourgondisch' en is een typisch gerecht uit, hoe kan het ook anders... de Bourgogne-streek.

Van oudsher werd dit gerecht gemaakt door gezinnen uit de lagere-/ middenklasse. Omdat vlees erg duur was en dus bijna onbetaalbaar was, bleef het relatief goedkopere vlees over, maar dit vlees was erg taai. Om toch een lekkere voedzame maaltijd op tafel te zetten werd het vlees urenlang gestoofd.

Door rundvlees langzaam te stoven in rode Bourgognewijn samen met onder andere bouillon, champignons en spek krijgt dit gerecht erg veel smaak. Je kunt er als bijgerecht eigenlijk alles bij eten, traditioneel wordt het gegeten met gestoomde aardappelen, maar gekookt kan ook prima. Aardappelgratin, aardappelpuree, rijst of stokbrood is ook een lekkere afwisseling.

Ingrediënten

Stappen

1

Snijd het vlees in blokjes. Snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij en wortel in halve maantjes.

2

Bak de gerookte spekblokjes in een grote stoofpan. Haal ze na het bakken uit de pan, laat het vet wel in de pan zitten en zet apart.

3

Bak in de stoofpan de ui, knoflook, rundvlees en wat peper, totdat het vlees mooi rondom bruin gebakken is. Voeg de bloem, tomatenpuree, wortel en bleekselderij toe en laat dit ongeveer 5 minuten meebakken.

4

Doe nu de runderbouillon, rode wijn en de laurierblaadjes erbij en breng aan de kook. Zet hierna het vuur zacht en laat het geheel ongeveer 3 uur stoven.

5

Snijd de champignons in plakjes en voeg dit na 3 uur samen met de gebakken spekjes toe aan de stoof. Stoof nog 30 minuten mee. Maak eventueel ondertussen je bijgerecht.

6

Na 30 minuten haal je de laurierblaadjes uit de pan en klaar is je heerlijke Franse Boeuf Bourguignon, bon appétit!

Tips & Tricks

Wij maakten deze Franse Boeuf Bourgignon met aardappelpuree, maar rijst of aardappelgratin is ook erg lekker optie. Op een warme zomerdag is dit gerecht ook erg lekker met een Frans stokbrood, geniet van uw maaltijd!

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

Reactie plaatsen.

Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Meer Recepten